Home / Diverse / Oplevelsesrejse eller indskud til lejlighed?

Oplevelsesrejse eller indskud til lejlighed?

Du kender det sikkert alt for godt. Du har udset dig en lejlighed, som lever op til dine krav. Den er flot, den er rummelig, den ligger godt, og prisen er overkommelig. Du har dog også en drøm om, at komme ud og rejse, hvilket ikke er gratis. Hvilken en skal du vælge? Denne artikel vil guide dig, hvis du vælger at gå videre med lejlighedsdrømmen.

Det koster at bo til leje

Før du kan sætte din gyldne signatur på lejekontrakten, skal du lige fremskaffe noget meget væsentligt først. Indskuddet!

Indskuddet til en lejlighed er den pris, du skal betale til udlejeren forud for indflytning. Den består oftest af tre dele.

  • Depositum
  • Forudbetalt leje
  • måneds husleje

Depositummet er som regel tre gange huslejen inklusiv aconto vand/varme. Forudbetalt leje er det samme som depositum. Og som prikken over i’et skal du også smide første husleje oveni puljen. Så hvis du er blevet forelsket i den flotte kvistlejlighed med stuk og karnap til kr. 7.200,- pr. mdr., så husk lige på, at du skal lægge 7 X kr. 7.200,- = kr. 50.400,-

Dette er det absolutte maksimum, som en udlejer må kræve. Nogle udlejere er bekendt med, at det kan være en stor udfordring, og de vil da opkræve mindre. Men i storbyer som København, Aarhus og Odense, hvor det er svært at få bolig, vil man ofte møde disse krav.

Hvorfor skal det være så dyrt?

Tager man udgangspunkt i ovenstående priseksempel, så virker det umiddelbart dyrt. Men der er mening med galskaben. For indskuddet er ikke bare udlejers sikkerhed for, at du har pengene til at kunne betale din fremtidige leje samt betale for istandsættelse ved udflytning – det er også din egen sikkerhed. For det første er dit depositum som regel nok til at dække udgifterne ved fraflytning – du får altså ikke en større regning. Oftest får du penge tilbage. Og desuden skal du ikke betale husleje de sidste tre måneder, du bor i lejemålet. I så fald du ikke har råd til at lægge huslejen og misser en aftale, da vil udlejer kunne tære på det forudbetalte.

Kan jeg få hjælp til indskud?

Det er ikke alle, der har sparret op til et indskud, og det kan derfor være svært at finde så mange penge. Og det er heller ikke alle, der har mulighed for at låne så mange penge af familie, venner eller for den sags skyld i banken. Er man studerende uden midler, er man endnu værre stillet. Men der er rent faktisk hjælp at hente. Udover diverse lånefirmaer, som tager renter i tilbagebetaling, så giver det offentlige en hjælpende hånd.

Den pågældende kommune, som du er bosat i, har rent faktisk pligt til at hjælpe med dit indskud.

Men for at komme i betragtning til at kunne låne til et indskud i en lejlighed, er der visse kriterier, du skal leve op til. Her kan eksempelvis nævnes:

  • Alle dem, der bor i lejemålet, må tilsammen højest tjene kr. 227.808,- om året. Hvis I er et kærestepar, der skal ud at låne af kommunen, så må I altså ikke tjene mere end ovenstående tilsammen.
  • Hvis du ikke har betalt gammelt indskudslån tilbage, kan du få et ”Nej”.
  • Hvis huslejen er for stor i forhold til hustandens indtægt
  • Hvis du har en formue

Du kan læse mere om vilkår for lån til indskud hos det offentlige her: https://www.borger.dk/Sider/Laan-til-beboerindskud.aspx

About zhenzar

Check Also

Danskerne bliver sundere og sundere

Den store indsats der er blevet gjort i kommunerne, for at vende en uheld tendens i samfundet og gøre danskerne mere bevidste om, hvad et sundt liv er, ser ud til virkelig at bære frugt. Det har været en tung skude at vende, men der er blevet lyttet...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *